الی که در مسئولیتمدنی هیچ توافقی وجود ندارد و آنچه که مورد مطالعه قرار میگیرد قواعد حاکم بر جبران خسارت است و نیز اینکه راهها و ادله جبران خسارت چیست و اصولاً چرا باید جبران خسارت کرد و هم چنین منابع جبران اینگونه خسارتها و چگونگی جبران آن کدام است؟
اگر دقت شود در انواع مسئولیتهایمدنی هم قواعد کلی و عمومی وجود دارد و هم قواعد و احکام مسئولیتهای مدنی خاص و برای شناخت این قواعد بدواً بایستی مفهوم مسئولیتمدنی بدرستی تبیین و روشن گردد:
مسئولیت مدنی دارای یک مفهوم خاص و یک مفهوم عام میباشد که این مسئولیت در مفهوم اَخّّص خود تنها مسئولیت غیر قراردادی را در بر میگیرد.
واژه مسئولیت در زبان عربی مصدر جعلی از کلمه مسئول است و در آیات و احادیث اسلامی به معنی مورد بازخواست و مجازات واقع شدن به دلیل انجام یا خودداری از انجام کاری به کار رفته است.18 با مراجعه به قرآن کریم واژه مسئولیت در مفاهیم ذیل استعمال گردیده است:
1- آیه 36 سوره اسراء: بیگمان انسان در برابر کارهایی که چشم و گوش و دل و سایر اعضای دیگر وی انجام میدهند مورد بازخواست قرار میگیرد.
2- آیه 24 سوره صافات: آنان را نگه دارید که باید بازپرسی شوند و از عقاید و اعمالشان پرسیده شود.
حدیث نبوی کلکم راع و کلکم مسئول عن رعیته میگوید همه حامی و نگهبان زیردستان خود هستید و نسبت به آنها بازخواست میشوید.
با دقت در مفاهیم فوق مشخص میشود که مسئولیت به لحاظ ماده و مفهوم پرسش که در آن نهفته است و بیشتر به معنی معادل مواخذه میباشد، از آثار ضمان میباشد یعنی وقتی کسی نسبت به مال یا شخص یا شیئی معین ضامن و متعهد شد ناگزیر نسبت به آن مورد پرسش و مواخذه هم واقع میشود و این اثر امری خارج از ماهیت تعهد و التزام میباشد.
واژه مسئولیت در ماده 335 و عنوان فصل سوم کتاب دهم جلد دوم قانون مدنی که در ارتباط با اختیارات و وظایف و مسئولیت قیّم است و نیز در مواد 315- 332- 333- 334- 616- 673- 1215- 1238- 1239 قانون مدنی استعمال شده است.19
حال میپردازیم به اینکه جنس مسئولیت چه میباشد و اصولاً مسئول بودن به چه چیزی اطلاق میگردد برداشت وجدانی ما از مسئولیت یک حس است در درونمان که از آن به وجدان هم تعبیر میشود بطور مثال وقتی ما به صورت ارادی پا روی مورچهای میگذاریم عموماً بعد از آن یک حس و حالت ناخشنودی به ما دست میدهد که آن حس را میشود مسئولیت نامید به این تعبیر جنس مسئولیت یک حس است که به دوش انسان سنگینی میکند و دل انسان را میآزارد.
اما در ادبیات حقوقی صحبت از احساس نیست بلکه صحبت از تکلیفی است که به حکم قانون باید انجام شود یعنی وقتی میگوییم که مسئولیت داریم یعنی به حکم قانون باید کاری را انجام بدهیم یا انجام ندهیم پس مسئولیت حقوقی مسئولیتی است که رنگ دولتی به آن خورده شده باشد به عبارت دیگر هر مسئولیتی که تخلف از آن مستوجب تعقیب دولتی باشد مسئولیت حقوقی نام دارد.
تفاوت مسئولیت قراردادی با مسئولیت مدنی عبارت است از:
1- در مسئولیت قراردادی وجود یک قرارداد معتبر شرط استقرار مسئولیت است در حالی که در مسئولیتمدنی قراردادی بین طرفین وجود ندارد و در بیشتر موارد تا قبل از ورود خسارت طرفین از همدیگر شناخت قبلی هم ندارند.
2- مسئولیت قراردادی در نتیجه نقض تعهد قراردادی بوده ولی مسئولیتمدنی در نتیجه نقض تعهد قانونی یا تعهد عرفی میباشد.
3- محل اقامه دعاوی ناشی از مسئولیتهای قراردادی اصولاً محل انتقاد قرارداد یا محلی است که اجرای تعهدات قراردادی در آنجا صورت میگیرد در حالیکه در مسئولیتمدنی اصل کلی مراجعه به محل اقامت خوانده برای تنظیم دادخواست لازم الرعایه است.
4- تخلفات از تعهدات قراردادی ما غالباً قابل احصاء هستند اما مسئولیتمدنی را نمیشود احصاء کرد و نسبت به کل دنیا قابل اعمال است.
5- مسئولیتمدنی وقتی حادث میشود که اصل تکلیف ساقط میشود و رابطهای اضافی بوجود میآید و براساس این مسئولیت مسئول مکلف به پرداخت وجه به عنوان خسارت میشود در حالی که در مسئولیت قراردادی اصل الزام به انجام تعهد قراردادی است به عبارت دیگر هدف در مسئولیت قراردادی رسیدن به جایی است که اگر قرارداد اجرا میشد به آنجا میرسیدیم در حالی که مسئولیتمدنی هدف اعاده وضعیت سابق میباشد.20
6- در مسئولیت قراردادی اهلیت، شرط تحقق مسئولیت قراردادی است در حالی که در مسئولیتمدنی اهلیت، شرط تحقق مسئولیت مدنی نیست.
مقالات و پایان نامه ها
دانلود پایان نامه درباره ، مجازات، کیفری، تحول، است؟، دیه
اسی و مطبوعاتی و جرائم اطفال اعمال نمی شود. این قانون برای کودکان و نوجوانان نقطه عطفی است. طبق مواد 207 و 202 سوگند به لفظ جلاله والله، بالله و تالله یا نام خداوند به ادامه مطلب…